BLOG

Pristátie francúzskych vzduchoplavcov v Zázrivej

ATRAKTÍVNY RESORT V SRDCI ORAVY
zdieľať

Pristátie francúzskych vzduchoplavcov v Zázrivej

Pristátie francúzskych vzduchoplavcov v Zázrivej
Do Zázrivej sa dostane rýchlo a ľahko. V letnom období je prejazdná lesná cesta, ktorá spája Oravskú Lesnú a Zázrivú a následne obec Terchovú.
Objavili sme tam túto historickú zaujímavosť. Svedectvo ľudí o pristátí je naozaj zaujímavé.
3. októbra 1909 o 15:00 hod. sa v švajčiarskom meste Schlieren pri Zürichu začali štvrté preteky Gordona Benneta. O deň neskôr, 4. októbra 1909, okolo 13:30 hodine, nešťastne núdzovo pristál balón Île-de-France francúzskych vzduchoplavcov Alfred Leblanc a Jacques Delebecque v oblasti vrchu Kozinec. Dôvodom bol pravdepodobne silný prízemný vietor. Vzducholoď letela smerom od juhu ponad osadu Plešivá, smerom na sever k osade Kozinská.
Po nedobrovoľnom pristátí boli vzduchoplavci vyvrhnutí z koša a vysypali sa im aj všetky náradia, zbrane a písomnosti. Keďže sa balón odľahčil o 130 kíl, znovu sa vzniesol a zmizol v oblakoch. Dvaja bezmocní a úplne bezbranní piloti zostali v lese sami len vo vychádzkovej obuvi. Späť do Francúzska odcestovali vlakom. Vtedajšia uhorská tlač napísala, že Zázrivčania vzducholoď Île-de-France vykradli, čo však nebola pravda. Istý valach Olah, pastier z blízkeho salaša, vtedy roztratené veci, písomnosti aj zbrane odovzdal miestnemu obecnému notárovi. Vzduchoplavci napokon skončili na druhom mieste po preletení viac ako 817 km. Zvíťazili Edgar W. Mix a Andre Rousesel z USA na lodi America 2. Oni pristáli v Poľsku neďaleko Varšavy.

GALÉRIA

SPÄŤ