BLOG

Slovenský orloj v Starej Bystrici

ATRAKTÍVNY RESORT V SRDCI ORAVY
zdieľať

Slovenský orloj v Starej Bystrici

Keď budete prechádzať okolo obce Stará Bystrica, napríklad cestou do Villa Erdődy Resort, nezabudnite sa zastaviť v centre dediny a pozrieť si najväčšiu drevenú sochu na Slovensku – Slovenský orloj. Nachádza sa cca 30 km od Oravskej Lesnej.

Najväčšia drevená socha na Slovensku je od autorov, akademických sochárov Viliama a Marcely Loviškovej a architekta Ivana Jarinu. Jej kompozícia predstavuje sediacu Madonu, Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska. Orloj odbíja od 8.00 do 22.00 hod každú celú hodinu a počas odbíjania sa predstaví promenáda siedmych slovenských svätcov, ktorých osudy boli spojené so Slovenskom: sv. Cyril, sv. Metod, sv. Andrej-Svorad, sv. Beňadik, sv. Gorazd, sv. Bystrík a sv. Vojtech.
Vo výklenkoch orloja je umiestnených šesť bronzových plastík: knieža Pribina, kráľ Svätopluk, Anton Bernolák, Ľudovít Štúr, Milan Rastislav Štefánik a Andrej Hlinka.
Srdcom orloja je tzv. astroláb, teda ciferník s astronomickými údajmi. Práve astroláb robí zo Slovenského orloja v Starej Bystrici jediný a prvý orloj na Slovensku. Astronomické údaje sú špeciálne navrhnuté pre zemepisnú polohu Starej Bystrice.

V priestore pod orlojom je umelecké informačné centrum a predajňa suvenírov.

GALÉRIA

SPÄŤ